Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Sunday, November 26

" KITA ADA MISI "

Seminggu berlalu Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2006 di PWTC, Kuala Lumpur. Selaku pengerusi Kelab UMNO Moscow, saya telah dijemput pulang ke tanah air bagi menghadiri persidangan perhimpunan tersebut.

Pada mulanya agak keberatan untuk pulang kerana terpaksa meninggalkan kelas selama 5 hari, namun saya merasakan mesti ada sesuatu yang penting dan manfaatnya, serta kelebihannya apabila menghadiri PAU itu. Oleh itu, saya decide untuk pulang juga walau apa pun berlaku.

Sudah lali situasi di Rusia ini. Sehari sebelum balik, saya masih belum mendapat passport+visa baru daripada universiti selepas mendaftar pada bulan september lepas. tahun ini proses di dekanat terlalu lembab, semua benda lembab.. nak register pun lembab, nak dpt semula passport dan visa pun lembab... Alhamdulillah, kerana ada juga lubang2 yang saya jumpa utk cepatkan proses itu. tapi terpaksalah keluarkan sedikit wang utk mengupah thru agents yang tak rasmi tu... dapat je passport & visa tu hari jumaat, terus ke alamin (agent tiket), beli tiket utk keesokannya itu... penat lelah ulang alik ke dekanat serta dicemuh & dimarahi di Pusat Imegresen & visa akhirnya membuahkan hasil juga... huh..

Alhamdulillah, balik Malaysia walaupun selama lebih kurang 5 hari tu sempat jugalah singgah ke rumah berjumpa dgn keluarga... sempat juga join Open House rumah sendiri, kebetulan pula pada hari yang sama ketibaan di Malaysia tu.. hehehe :)

5 hari di PWTC - memang bermakna. Kali ini, bukan sahaja dapat melihat depan mata bagaimana menteri2 dan MT serta Jawatankuasa Tertinggi UMNO menyampaikan ucapan, malah berjumpa dengan mereka sendiri serta berbincang perkara-perkara hal penting masa depan generasi kami nanti terutamanya..

Kini saya berasa jelas & faham apa itu RMK, Misi Nasional, Wawasan 2020 dan juga Islam Hadhari.... kini pelbagai langkah bersesuaian diambil kerajaan dalam RMK-9 itu. Di antaranya mengikuti Misi Nasional, yang dirangka merangkumi lima teras utama iaitu:

Teras pertama: Kerajaan akan menyediakan insentif khusus untuk menarik pelaburan termasuk Pelaburan Langsung Asing (FDI) berkualiti bagi aktiviti sektor pembuatan yang digalakkan bagi meningkatkatn nilai ditambah dalam ekonomi negara.

Teras kedua: Lebih banyak peluang pendidikan pada peringkat prasekolah, pendidikan rendah dan pendidikan menengah yang dilengkapkan kemudahan lebih baik akan disediakan dalam usaha untuk meningkatkan pengetahuan, kreativiti dan inovasi bagi membina satu masyarakat yang mempunyai "Minda Kelas Pertama".

Teras ketiga: Kerajaan akan memberi penekanan semula kepada usaha menangani keadaan ketidaksamaan sosioekonomi secara membina dan produktif, kerana mereka sedar bahawa sasaran yang ditetapkan masih belum tercapai sepenuhnya lagi.

Teras Keempat: Kerajaan akan terus memastikan seluruh warga mendapat manfaat daripada program pembangunan dan hasil kemakmuran negara. Bahawa pembangunan akan menjadi lebih bermakna jika kita berjaya melakukan agihan kemakmuran secara saksama hingga dapat meningkatkan kualiti hidup rakyat."

Teras Kelima: Kerajaan akan mengambil langkah penambahbaikan dari segi struktur organisasi; dari segi kemudahan dan persekitaran kerja; dari segi mutu tenaga pekerja; dan dari segi rangka peraturan dan undang-undang dalam mengukuhakan keupayaan institusi dan pelaksanaan negara.

Sementara itu, satu pendekatan Islam Hadhari yang diperkenalkan oleh Pak Lah, saya secara positif dan minda terbukanya (tidak menyebelahi fahaman mana-mana pihak) merasakan ia satu pendekatan terbaik dalam situasi dunia hari ini untuk mengembalikan semula umat Islam ke arah sebenar dalam memahami Islam itu sendiri. Sejak kejatuhan zaman kegemilangan Khalifah dahulu, Islam kini dipandang hina oleh masyarakat barat secara amnya. Islam kini dilabel sebagai satu ajaran yang mengalakkan keganasan. Walhal, Islam itu sendiri bermaksud selamat, sejahtera dan damai. Jadi, pendekatan ini saya fikir akan dapat mengembalikan semula fahaman kita terhadap Islam itu, yang bukan sahaja perkara-perkaranya menyentuh kewajipan rukun Islam dan Rukun Imam yang paling utama itu, tetapi hal-hal perkara lain dalam kehidupan kita. Semuanya mesti berlandaksan Islam.

Ya, saya akur inilah Islam yang diamalkan dari dahulu sampai sekarang dan Islam secara inilah yang menaikkan Islam satu masa dahulu. tetapi disebabkan zaman berubah dan umat Islam semakin lupa akan sejarah itu, umat Islam sendiri kini telah dipengaruh imperialis Barat, gerakan Zionis Yahudi dan gerakan Nasrani yang mempunyai alatan dan kemudahan yang banyak dan serangan dalam bentuk pemikiran dan kebudayaan terutamnya dalam menghancurkan Umat Islam. pihak barat tahu bagaimana sekarang untuk menghancurkan kita dengan tanpa menggunakan penyelesaian peperangan...

Namun pendekatan Islam Hadhari ini bukanlah satu mazhab baru atau agama baru atau ideologi baru, tapi satu pendekatan yang terbaik untuk umat Islam sendiri dalam memahami tuntutan yang disyariatkan olehNYA itu. Orang bukan Islam juga akan difahami juga apa sebenarnya terkandung dalam Islam itu yang bukannya hanya amalan ibadah di masjid, berpuasa di bulan Ramadhan, haji di Mekah etc, tapi juga terkandung dalam kegiatan/kerja harian kita ini. Mereka selalu menentang kita, kerana mereka tak faham.. itu je rasanya..

Saya bersyukur kerana ada juga usaha untuk memartabatkan dan mengembalikan semula Islam ke zaman kegemilangannya. Terus terang saya katakan, jika tidak kerana memperjuangkan Islam, saya tidak akan sokong langsung mereka. Jadi, jika semua orang faham dan berusaha untuk merealisasikannya, Insya Allah satu Negara Islam serta satu Tamadun Islam dapat dibentuk bermula daripada Malaysia ini.

Saya merasakan, sebagai pelajar yang kini berada di luar negara, perlu saya menyahut seruan ini dan memberi sokongan kepada negara untuk merealisasikan hasrat yang besar ini. Peranan sebagai pelajar adalah antara aset terbesar negara sebagai pelapis bagi generasi yang akan datang yang bakal mendukung cita-cita negara ini.

Saya yakin, Malaysia 14 tahun lagi (tahun 2020) akan mecapai status negara Maju dan dari situlah jika Islam terus dijadikan teras dalam kemajuan negara ini, Insya Allah kita bersama negara-negara Islam lain akan membentuk semula Tamdun Islam kita itu.. Insya Allah... Semoga Allah akan sentiasa merahmati & memberkati kita semua... ameen..

4 comments:

simplyme said...

i heard from some ulama' in malaysia.. that the word 'hadhari' is not suitable. hadhari means modern, masakini. islam is islam. suitable for each and every single muslim, each and every single day, each and evey single race, each and every single gender. so putting the word hadhari shows islam brought by the prophets is not suitable for us, so we need to do islam hadhari. btw i just wanna ask for other opinion. thanks anyway :)

afiqawe7 said...

yeah, that's true. just my opinion, that Islam Hadhari not the new Islam, not the new mazhab etc... but the new approach nowadays for us & also non muslim. many muslim themself do not understand what islam is about... so, i think, this is the best way to use.. as 'pendekatan'.. not to introduce new religion... Yes, Islam is Islam. past, today , tmrws.. but, is people understand Islam?
really thank that they really ( ada usaha utk kembalikan semula zmn kegemilangan Islam ni kejatuhan selepas zmn khalifah dulu). I hope dia org betul2 laksanakan... Insya Allah..

ok. that's my opinion....
thanks anyway..

*tunjukkanku mana2 yang salah~

nadiah_kamaludin said...

ini dia,bakal PM kite,akan datang..huhu,ye dak awe??vote for awe!!^_^

afiqawe7 said...

haha.. ada ke.. ramai lagi patut jadi.. saya harap zaman saya nanti tu, sesiapa jadi PM tu, dialah yg menjadi Khalifah umat Islam nanti...