Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Sunday, July 8

Habil & Qabil

Semalam, selepas balik dari hospital, saya terus pergi ke MAI (Moscow Aviation Insititute). Minggu lepas actually dah janji dengan akhi Zul nak datang ziarah dia sambil-sambil menyambut kedatangan 33 pelajar baru ke situ untuk buat Pa'-Fa' (preparation course). Tapi, tak dapat datang sebab lupa pula yang akhi Husni dan kawannya dari Nizhny nak singgah bilik sebelum terbang pulang ke Malaysia. Then, tak sempat la jumpa Zul sebab dia pulang ke Malaysia keesokannya itu. Sorry sangat Zul, nanti ana datang lagi next semester ye. Insha Allah...

Pada akhir Ogos nanti, sebanyak 24 daripada mereka akan masuk ke MAI dan selebihnya akan ke St. Petersburg untuk belajar navigation di State Marine Techincal University. Ini adalah batch kedua untuk MAI, manakala batch pertama untuk SMTU. Kesemuanya adalah pelajar tajaan Mara dan telah membuat persediaan setahun di UniKL MIAT di Sepang. Saya rasa yang akan lebih struggle nanti adalah batch pertama 9 pelajar SMTU itu kerana berkemungkinan mereka akan terpaksa survive untuk hidup sendiri berdikari. Walaupun adalah juga beberapa pelajar senior persendirian yang sedang belajar di sana, takkanlah mereka akan membantu sepanjang masa. Akan banyak urusan yang perlu mereka ber-sembilan lakukan sendiri nanti. Insya Allah bolehnya... semua dah besar-besar kan? hehehe...

Kunjungan saya ke sana disambut oleh saudara Nik. Dia adalah antara empat pelajar senior yang masih belum pulang bercuti kerana terpaksa menghabiskan pratikal mereka dahulu. Tujuan saya ke sana tak lain dan tak bukan adalah untuk melihat potensi-potensi yang ada untuk mengembangkan dakwah dan tarbiyah di sana. Saya perlu bertindak cepat sebelum ada yang menyambarnya. Alhamdulillah, saya sudah nampak beberapa 'mutiara' yang mesti digilap lagi agar lebih bersinar untuk menjadi penyuluh. Lagipun akhi Mus ada meng'foward' email daripada beberapa ikhwah yang mahu kami membantu anak/saudara mereka di sana. Moga mereka dapat dididik baik nanti dan seterusnya dapat membantu Zul pula.

Sambil-sambil itu, saya juga berkesempatan mempromosikan Kelab UMNO Moscow ini kepada mereka. Ada yang nampak bersemangat dan ada juga yang nampak seperti tidak suka. Namun, selepas menerangkan serba sedikit tentang program yang kami jalankan, Alhamdulillah semuanya gembira dan bersedia untuk berdaftar apabila buka next semester nanti. Malah ada yang lebih bersemangat hingga berhasrat hendak bertanding pula... hehehe.. macam-macam... Tak apa, yang penting mereka dapat belajar memahami erti kehidupan sebenar apabila dah menempuh pelbagai cabaran nanti. Dan kita semua pula akan sentiasa hidup bersatu-padu atas satu dasar pegangan iaitu Akidah Islamiyah.

.....................

Erh, sebenarnya nak kongsi sebuah filem kartun yang saya tengok semalam (download daripada www.sunnitorrents.com) sebaik pulang dari MAI. Filem itu adalah 'Habil & Qabil (The Sons of Adam): The First Human Murder '. Dah tengok ke belum ??? Since 2003 lagi rasanya filem ini published. Best sangat...! Menarik..! & banyak pengajarannya~...


Publisher: Baraka Films
Total running time: 40 mins (approx.)
Product description:
Habil & Qabil (Cain & Abel) is a 40 minute animated film based on the works of Sayyid Qutub, which in-turn were based upon the revelations of the Holy Quran. This is a high quality 3D modelled animated film. It is the story of the sons of Prophet Adam (pbuh) and how one came to kill the other being spurred by the evil whisperings of Shaitan. The animated film is unique in that it is the only film for children that is based upon a story from the Holy Quran.
Source: http://onlineislamicstore.com/a4214.html

Al-Quran - [ Surah Al-maidah 5 : Verses 27-32 ]

27 And (O Muhammad SAW) recite to them (the Jews) the story of the two sons of Adam (Habil (Abel) and Qabil (Cain)) in truth; when each offered a sacrifice (to Allah), it was accepted from the one but not from the other. The latter said to the former: "I will surely kill you." The former said: "Verily, Allah accepts only from those who are Al-Muttaqoon (the pious - see V.2:2)."
28 "If you do stretch your hand against me to kill me, I shall never stretch my hand against you to kill you, for I fear Allah; the Lord of the Alameen (mankind, jinns, and all that exists)."
29 "Verily, I intend to let you draw my sin on yourself as well as yours, then you will be one of the dwellers of the Fire, and that is the recompense of the Zalimoon (polytheists and wrongdoers)."
30 So the Nafs (self) of the other (latter one) encouraged him and made fairseeming to him the murder of his brother; he murdered him and became one of the losers.
31 Then Allah sent a crow who scratched the ground to show him to hide the dead body of his brother. He (the murderer) said: "Woe to me! Am I not even able to be as this crow and to hide the dead body of my brother?" Then he became one of those who regretted.
32 Because of that We ordained for the Children of Israel that if anyone killed a person not in retaliation of murder, or (and) to spread mischief in the land - it would be as if he killed all mankind, and if anyone saved a life, it would be as if he saved the life of all mankind. And indeed, there came to them Our Messengers with clear proofs, evidences, and signs, even then after that many of them continued to exceed the limits (e.g. by doing oppression unjustly and exceeding beyond the limits set by Allah by committing the major sins) in the land!.

1 comment:

hadoken said...

menarik..
pekater ko tlg dwnloadkan, pastu burn kat komp jetman kat bilik bob... dvd kosong kat meja aku... streamyx lembab... siput pun kalah....huhu

pastu pass kat aku skali ng stetoskop...hehe