Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Saturday, December 18

Housemanship 1


Alhamdulillah, sekarang sudah lebih 48 hari mula bekerja sebagai House Officer di PPUM.

Masih sedang belajar, adapt dan mengejar kesibukan kerja-kerja harian di ward dan oncall. Bulan ini dapat 6 kali oncall. Senior kata, dah semakin kurang itu. Tapi, boleh jadi banyak next month bila diaorg ramai-ramai habis houseman ni.

Dimarah dan diperli tidak sepatutnya membuatkan diri ini lemah, tapi sebagai pembaikan dan peningkatan diri. Insya Allah.

Tahajud, istikharah, Bacaan Quran, Mathurat, Tawakkal serta niat ikhlas dan mengingati Allah sepanjang bekerja boleh memberi kekuatan kepada diri.

PPUM ini ada kelainan sistemnya tersendiri.

Houseman masih tidak ramai. Latest yang saya ternampak kat list semasa CME Program hari itu macam ada 99 orang sahaja. HO yang akan keluar pun agak ramai tidak lama lagi. Yang masuk pula selalunya sangat sedikit every batch from the whole malaysia.

So, sesiapa nak buat Houseman di PPUM, saya galakkanlah sekarang. Kerja masih banyak boleh buat, experience boleh gain dengan banyak (tapi kena cepat2) tiap2 hari. Patients yang ada kadang-kadang dalam sehari tu boleh sampai 18 orang yang kita kena jaga.

Hostel pun dekat dan sangat selesa.

Makan pun ok laaa... Banyak kedai makan... dan ada secret recipe 24hours dalam ppum..



Alhamdulillah, usrah pun setakat ini sempat untuk saya nak pergi... =)


8 comments:

Pena Maya said...

alhamdulillah.

setiap kesusahan ada kebaikan.
tahniah bro btw.
smoga berjaya.doakan kitorang yang kat moscow ni gak..samada medic atau dak2 mai.
:)

afiqawe said...

Alhamdulillah.

Jazakumullah khair...

Moga antum pun terus belajar sungguh2 disamping tidak terlalai daripada melaksanakan tugas dan peranan masing-masing.

Mohd Faizal Bin Nor Azmi said...

ana nak menyusul kat ppum insyaallah, nanti ajar erk ~

samanosuke_04 said...

wooooo.. awe.. ai miss you! nie faizul.. ahhahaa

Syed Ahmad Fathi said...

Fuh dah keje.
Moga kekal dalam dakwah dan tarbiyah
abg afiq.

Syazlin Sazali said...

Inshaallah harapnya dapat juga PPUM untuk housemanship nanti. Sedang menunggu induksi :)

Fariz Nordin said...

Hostel tu senang nk dpt x?

Fariz Nordin said...
This comment has been removed by the author.