Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Tuesday, August 15

Program kita bermula pada hari ini....

"Assalamualaikum" -"Waalaikumussalam"
"Apa Khabar?" -"Baik..."
"Sihat?" -"Sihat..."
"Boleh teruskan program?" -"Boleh..."
"PROGRAM KITA BELUM BERMULA...."

Assalamualaikum wbt.
i just came back from PPIM summer camp 06 at rebutia camp, gombak. i was expecting the summercamp would be like typical camping. but it was really worth lagi luarbiasa... mmg lain drpd yg lain....

WE now have the same vision, mission, matlamat to be in one fikrah untuk membangunkan ummah. knowledge, experience, mission, faith, spirit, ukhuwah & kasih sayang among of us insyaAllah akan membawa kami kepada usaha untuk menyiapkan diri untuk menjadi seorang Muslim yang berkerja sebagai seorang doktor dan membina satu jemaah yang kuat dalam mengembalikan semula Kegemilangan Tamadun Islam...

From there, i really got 2 things:
1st-- Ukhuwah. we were together all the times. all the actvties telah membuatkan saya lebih mengenali semua org dengan lebih rapat. gelak tawa, suka duka, susah senang kita telah harungi bersama-sama. tak tau macam mana nak explain, tapi saya dapat rasakan bahawa pentingnya semangat ukhuwah dalam kehidupan kita ini. this semangat ukhuwah was one of the elements yang masih lemah dalam diri saya ini. insya Allah, this element is built in me now to be the great Muslim in future....

2nd -- Mantapkan lagi matlamat hidup saya. i'd been in many islamic programs before, but i was still in blurr & not clear what should i do to become 'Seorang Muslim' yang sebenar dalam berkerja sebagai seorang doktor nanti. theorically, i've learnt alots. but from rebutia camp, that matlamat is now really built in my heart & my mind after doing some activites that really had motivated me to obtain that matlamat. so, i've done practically. & now clearly i know what should to be done & what i really want to achieve... insya Allah.
__________________________________________________________________

Doctor's position is very special in this world even much more higher than seorang presiden sesebuah negara. still remember when Dr Latiff told us one example that seorang pengarah syarikat boleh mengarah apa-apa sahaja pekerjanya untuk membuat sesuatu, walaubagaimanapun apabila berdepan dengan doktor, doktor pula boleh mengarahnya untuk membuat apa-apa sahaja..

Another example is Doctor has one more power than the others. Dr Latiff again told us that when he was in pakistan-afghanistan border during the 1st week of US Invasion, his team (together with MERCY i think), was the only yang dibenarkan untuk keluar masuk di situ. The reporters, cameraman, journalist, even the embassy's staff pun were not allowed to enter the border. Tengoklah, begitu besarnya kuasa yang diberikan kepada seorang doktor. but, i'm not talking about the kuasa yang boleh membuatkan kita untuk melakukan apa-apa sahaja. tapi, satu pengajaran di sini yang boleh diambil adalah dimana semua orang seolah-olah akan mendengar apa sahaja Doktor kata. Ingat tak ada one survey in newspaper that the most trusted person in the world is a Doctor. (the politicians are the last.. hehehe :P).

Here, as a Muslim works as Doctor nanti, I think we really have a big chance untuk sebarkan dakwah kepada semua orang. Teringat akan perbandingan seorang ustaz dan doktor dimana seorang doktor itu adalah lebih hebat jika dapat menyampaikan dakwah dalam perkerjaannya berbanding seorang ustaz kerana itu sudah menjadi tugasnya untuk berdakwah. Bukan niat untuk merendahkan seseorang ustaz, tapi bagi menyemarakan semangat supaya doktor juga boleh menjadi seorang pendakwah. malah bukan sahaja doktor, kita sendiri sebagai seorang pelajar sekarang pun ini wajib memainkan peranan ini sebagai khalifah yang diutuskan oleh Allah di atas muka bumi ini.

Firman Allah:
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ
"Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?. Tuhan berfirman: Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya."
(Al-Baqarah, ayat 30)


Insya Allah, jika kita berniat belajar ini ikhlas kerana untuk mendapatkan keredhaanNya, ia akan dikira sebagai ibadat dan begitu juga nanti pabila menjadi seorang doktor....

Firman Allah dalam surah Ad-Dhariyat ayat ke 56:
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
"Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu"
____________________________________________________________________________________

Thanks to POK NIK, 'abang2 & kakak2' facilitator, Project Manager, Ajk PPIM-Msc & friends for making this events not only successful but very meaningful for us. It was done not like other typical campings, but it really built us to be the great individual muslim in future. insya Allah...

At the end of the camping yesterday, POK NIK stated that......


"Program kita akan bermula pada hari esok, Selasa, pada pukul 5.21 pagi
"




6 comments:

aizadiha said...

"ingat..program kita belum..?"
"bermula..~"

dah start 5.21am pagi td. insyaAllah. thankx jugak as one of the ajk.for the transport [didnt mean nk jadikan taxi driver k];)

assalamulaikum wbt

afiqawe7 said...

bukan ajk pun. 'penyibuk' je..
hehehe.

aliasidek said...

waa~ sume pon cakap pasal matlamat + perjuangan + camp. sounds interesting. sampai ade yang kene gigit beruk. now that's something. knape xde camp as such for actuaries?? =(

aizadiha said...

beruk?aih..sensitip tuh;)xpe la alee... u organize one.ape kate? huhu

amani said...

waahh sonoknya afiq n frens gi camping. sapa represent nizhny?

afiqawe7 said...

alee- actually, we can be in the same matlamat eventhough we're in the different bidang.. we do our job & u do your role..

aiza- kena gigit, tapi still mcm ok je hari tu.. :P

k amani- yup, seronok sgt! hehehe.. ramai gak nizhnies; husni, nasrullah, etc.