Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Saturday, December 23

Kayu mana?

Al kisah seorang pemuda,
menuju ke arah destinasinya,
yang jauh tak diketahui jaraknya,
tapi tetap yakin akan hasilnya..

Satu syarat baginya,
mesti mencari HANYA SATU ranting kayu terbaik untuknya,
agar dibawa bersama-samanya...

Perjalanan itu amatlah mencabar,
setiap langkah ke hadapan terjumpa yang baru,
ada yang lagi bersih, ada yang lagi cantik,
ada yang lagi kuat, ada yang lagi bercorak...

Setiap kali itulah ditinggalkan kayu yang lama,
berjalan bersama kayu yang berkenan...

Sambil berjalan, tiba terkenang,
alangkah baiknya yang pertama dulu,
hati mula sesal,
bila membimbing yang tak berkenan,
mengharap yang lagi baik menjelma semula...

Moscow 231206


*Nasihat : Bersyukurlah..

8 comments:

Sarah Mohd Shukor said...

salam

just linked 2u2..

Fadly Kharie said...

Afiq, sajak ni macam tulis sendiri ek?

Sayang sangat ke dengan kayu yang pertama, kalau ya dan kalau betul boleh bawak satu je yang terbaik, carilah balik kayu yang pertama tu.

Rasanya tak hilang, ada tercicir kat mana-mana ke?Orang kata selalunya apa yang kita cari ada pada tempat yang kita tinggalkan:)

"tak dapat sagu kalau ruyung tak nak dipecah"

afiqawe said...

yup, tak se'best' angin kan...

erm, itu lah..
bak kata pepatah, kena balik ke pangkal jalan la ni...

HiramiE said...

menarik...
tapi pilihan(kayu) yang ada tuh bukan datang pada masa yg sama kan...

macam mane jika pilihan tuh pada mase yg sama?

p/s:tau sikit2 cerita disebalik 'kayu mana' nih..

afiqawe said...

alamak..
datang pada masa yang sama??

Doa, istikharah dan tawwakal..
Moga-moga dapat mengambil pilihan kayu yang terbaik..
Insya Allah...

He knows best~

HiramiE said...

=)

afiqawe said...

siapa hiramie?

nadiah_kamaludin said...

hehe usahkan hiramie,'kakak hiramie' pun mcm tau je kayu tu 'kayu mana'..kayu bukan sebarang kayu..n drp comment awe-->

afiqawe said...
"siapa" hiramie?

jelas menunjukkan 'kayu' awe tu adalah 'manusia'..kantoi! :p

hehehe..saje aje tu k..~

yap,bsyukur n pd pndpt akak,everyone deserves to hav the best,either kayu,batu,logam or ape2 pn,dan semua org pun layak utk move on,leaving the unchosen behind utk terus mencari dan membuat pilihan mana yg terbaik untuknya,no turning back,yes but akak percaya,pastinya NO REGRET andai tawakkal betul2 hanya dipahatkn pada Allah,sbb eventhou kite rase yg sudah adalah yg tbaik,ia sbnrnya adalah di luar batas ilmu kite utk betul2 pasti yg sudah itu adalah yg tbaik utk kita :)

jd disamping bersyukur,kite perlu berusaha utk sentiasa dptkan dan mengharapkan yg terbaik,walau natijahnya tidak sehebat yg pd awalnya sekurang2nya perjalanan panjang yg kita lalui pastinya memberi byk pengajaran pd kita,iAllah :)