Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Saturday, December 30

Tak serupa bikin?

Malam tadi, duk tengah surf, tiba-tiba terserempak ayat yang famous nieh...

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!
Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya." (As-Saff : 2-3)

zafff!!
aduih, kena sebijik!!!

"Saya/Dia/Sesiapa sahaja suka suruh orang lain buat baik, padahal diri sendiri tak buat...

Saya/Dia/Sesiapa sahaja suka larang orang lain buat jahat, padahal diri sendiri pulak buat.... "

huih.. kabur gak yang ni...

6 comments:

HiramiE said...

Sebenarnya bukanlah kita sengaja tak nak buat apa yang dah kita sendiri suruh dan nak buat apa yang kita sendiri halang.Cuma ada satu sikap yang sememangnya sinonim dengan kita manusia ni iaitu LUPA. Lupa tentang apa yang telah kita sendiri suruh dan halang. Jadi sebagai seorang yang mengaku dirinya beriman, (walaupun tidaklah 100%iman) tetapi pelupa, kenalah ada satu sikap lagi untuk cover ‘lupa’ tadi iaitu ‘RAJIN’ bukanlah rajin apa, rajin check diri kita ni, apa yang telah kita buat. Ada orang yang tak rajin nak nilai semula semua perkara yang dia telah buat setiap hari, tapi bagi orang yang ‘kabur’ dengan hatinya dan takut akan kebencian Allah serta sedar sikap dia yang lupa ni, dia mestilah selalu check diri dia supaya perkara ‘cakap tak serupa bikin’ ni boleh dielakkan dari sehari ke sehari. Dan hati yang kabur tadi dapat diubati...

p/s:peringatan untuk diri sendiri ni

*Salam aidiladha dan Selamat tahun baru
*semoga hati yang kabur tuh makin jelas

afiqawe said...

itu lah...
thanks~..

nadiah_kamaludin said...

salam..yap,sbb itulah kite jgn gopoh mencaci dan mencerca perbuatan buruk yg dilakukan org yg jahil di dpn mata kite,krn skrg2nya perbuatan buruk yg mereka lakukan tu adlh disbbkn kejahilan mereka ttg pkara tu,tp malulah pd diri sdiri krn perbuatan buruk yg kita lakukan adlh atas kedegilan kita yg sbnrnya sudah berilmu.. waiyazubillah..namun,perlu kita ingat bhw amar ma'ruf nahi mungkar tidak memerlukan kite jd perfect baru nak mulakan sbb sampai bila2 pn kite takkan jd perfect,InnAllaha ma'al muhsinin..jzkk awe,ayuh muhasabah!

hyunckles said...

mana ada orang yang sempurna...nak tunggu sampai bila~?

afiqawe said...

itulah, mana ada orang sempurna...
so, kalau tak berusaha nak ke arah kesempurnaan, sampai bila2 jadi teruk je..

pembaca_setia said...

huhu
insaf juga..thanks afiq
-lupa+rajin=0
lebih baik dari -ve kan..?