Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Tuesday, January 9

Khutbah Jumaat yang menyentuh hati

i performed Jumaat prayer at Indonesia Embassy yesterday, just 2 stations from PathAnat class, which is not far from Tetryakovskaya metro station. it was very long time didn't listen the khutbah in our bahasa. Masya Allah...best betul rasa semalam.

The khatib quoted only 2 ayah from the Quran; (Al Baqarah : 155-156) to elaborate his khutbah:

Be sure we shall test you with something of fear and hunger, some loss in goods or lives or the fruits (of your toil), but give glad tidings to those who patiently persevere, Who say, when afflicted with calamity: "To Allah We belong, and to Him is our return":-

[Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar; (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.]

Masya Allah... adakah itu kebetulan or memang Allah sedang mengajar hambaNya yang masih jahil ini..?? it was very touching, deep into my heart... memang terkenalah dengan perasaan yang tengah sedih dan pilu waktu tu - after 3rd times failed in PathAnat colloq.

then, got reply-sms from my mum - "Apsal? Susah sangat ke? Concentrate lebih sket"

terngiang-ngiang suaranya di telinga ni... then, i simply reliped "ntahla..." sebab malas nak fikir ayat penyedap hati..

....

after asar prayer at Tetryakov Mosque, i sat for a while... berfikir sambil mencari ketenangan... it was quite at the centre of the prayer hall & only a few people left doing solat sunat & reciting Quran. even though being disturbed by a syiah group that were doing some of 'their ibadah' at one corner, i tried to focus & muhasabah diri serta memohon keampunan daripadaNya..
titisan air mata yang jatuh setitik demi setitik cukup membuatkan hati ini segar dan ceria kembali... and hopefully, jiwa ini bersih daripada kekotoran..

.....

then, i decided to travel sket lagi.. i went to Park Pobedy Mosque, accompanied by one sahabat... the mosque was quite small, but very beautiful. it was built by Russian Government specially for remembrance of their Muslim troops who had 'syahid' in the war long time ago.... May Allah bless them.. Ameen..

both of us were there until isya prayers; chatting & discussing a few issues. oh, rasa begitu tenang duduk dalam masjid itu, memang rasa macam tak nak balik je semalam... Masya Allah...

........

after all, at last, i realized that... it was my own mistake.... i was not well-prepared to answer the colloqium.. - Allah itu Maha ADIL , yang berusaha lebih pasti akan dapat pulangannya kan?-

so, study harder & concentrate lebih sket !!!


4 comments:

Fadly Kharie said...

Alhamdulillah, harap dipermudahkan colloq seterusnya. Takpe kalau jatuh jangan malu bangun semula sebab Allah tak melihat pada hasilnya tapi pada usaha kita. Malah dikatakan, kalau kita diberikan ujian maka itulah petanda Allah sayang kat kita hati-hati sebeginilah yang lagi dekat dengan Nya. Jadi bersyukurlah kerana Allah masih sayangkan Afiq...

Mana tau sebab ini, boleh jadi pakar oncologist on the future ke?Siapa tahu :)

afiqawe7 said...

huh. Insya Allah. Apa pun, diri sendiri ni pun kena ubah ke arah yang lebih baik...

zackyah fimiyun said...

nice!

kadang2 bukan semua impian kita menjadi kenyataan..

mungkin ini ujian..atau balasan?

pembaca_setia said...

salam
juz fnishd my last papers
n here i am-->struggle readin all ur old posts!hehe
wuteva fiq,its okay.
suke ayat fadly kat atas tue..insya allah..hati-hati beginilah yg mudah nk dkat ngn allah..kan?kan?
td bru je sorg ni kasi ayat power kat saye,"brsyukur ngn nikmat yg kecik lg bgus dr dpt nikmat bsar..tp wat kite lupe pd Dia.."
huhu-biase je kot ayat tu..tp mgkin sbb hati die ikhlas tgur saye..btul2 buat saye rse trsentak..takpe2.back to d point,wish u lucks..
ma'a taufiq^_^