Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Tuesday, January 16

Selamat Mengembara

saya kirimkan khas posting ini untuk rakan-rakan yang mahu pergi mengembara, melancong, berjalan-jalan atau apa-apa saja yang ada kaitan dengannya..... tak kiralah samada ke UK, Cezch, Egypt, Italy, Spain, Turkey atau juga Malaysia...

erm, pengembaraan kita sebagai para mukmin adalah pengembaraan yang melibatkan pemikiran, hati dan perasaan dengan melihat makhluk dan kejadian ciptaan Allah samada di langit dan di bumi... pengembaraan kita juga adalah untuk menuntut ilmu dan menyebarkan Islam...~

perlunya para mukmin kepada pengembaraan adalah untuk menjelajah alam semesta yang luas terbentang ini, meneroka angkasa lepas dan galaksi bintang-bintang yang memperlihatkan betapa besar dan agungnya kekuasaan Allah swt, kerana dengan ini tentunya ia akan dapat mendorong diri kita untuk lebih mentaati Allah dan beribadah kepadaNya..

dalam mengembara, kita juga dapat meneliti dan membezakan apa yang hak dan apa yang batil terutamanya dalam bukti sejarah umat yang terdahulu dengan mengambil contoh jelas bagaimana kemegahan para taghut, para pemerintah yang zalim dan perancangan musuh-musuh Islam dulu telah lenyap pupus dan hancur berderai. ini pasti membuatkan kita insaf bahawa satu pemerintahan yang diasaskan atas kebatilan serta kezaliman, tidak akan kekal selama-lamanya sedangkan kuasa yang dibina atas asas kebenaran pegangan akidah, ianya kekal hingga ke hari qiamat.

keagungan dan kebesaran Allah juga kita dapat lihat melalui penelitian kejadian diri, kejadian alam, kehidupan sekeliling pada air, tumbuh-tumbuhan dan haiwan dan juga pada manusia itu perbezaan bahasa-bahasa, warna kulit, rupa paras, keiginan dan lain-lain. insya Allah, ini dapat mengukuhkan lagi keimanan serta menanamkan rasa takut dan cintakan Allah.

Al-Quran menggesa supaya kita melakukan penjelajahan, pengembaraan, bertafakkur dan bertadabbur iaitu mengambil iktibar dan pengajaran kerana besar manfaatnya hasil daripada satu aktiviti yang sebegini...

oleh itu, janganlah kita pergi mengembara semata-mata kerana enjoy, kerana bercuti, kerana tidak pernah pergi atau kerana ada peluang untuk pergi... tapi pergilah mengembara dengan kerana satu niat (lillahita'ala) . Insya Allah, ia akan membawa hikmah dan kesan kepada diri.

Ambillah... INILAH HADIAH YANG SAYA KIRIM BERSAMA KORANG SEMUA...

"Tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, serta memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu dari mereka? Orang-orang itu lebih kuat daripada mereka sendiri dan orang-orang itu telah meneroka bumi serta memakmurkannya lebih daripada kemakmuran yang dilakukan oleh mereka dan orang-orang itu juga telah didatangi oleh Rasul-rasulnya dengan membawa keterangan-keterangan yang jelas nyata (lalu mereka mendustakannya dan kesudahannya mereka dibinasakan). Dengan yang demikian, maka Allah tidak sekali-kali menganiaya mereka, tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri." (Ar-Rom:9)

"Dan sesungguhnya Kami telah mengutus dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah taghut. Maka di antara mereka (yang menerima seruan Rasul itu), ada yang diberi hidayat petunjuk oIeh Allah dan ada pula yang berhak ditimpa kesesatan. Oleh itu mengembaralah kamu di bumi, kemudian lihatlah bagaimana buruknya kesudahan umat-umat yang mendustakan Rasul-rasulnya." (An-Nahl : 36)

"Maka tidakkah mereka merantau di muka bumi; melihat bagaimana kesudahan orang sebelum mereka (yang mendustakan Rasul) dan sesungguhnya kampung Akhirat adalah lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Maka tidakkah kamu memikirkannya." (Yusuf:109)

"Maka tidakkah mereka menjelajah dunia sehingga terbentuk hati yang sedari dengan itu mereka dapat memahami erti hidup atau mereka benar-benar mempunyai telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? Kerana sesungguhnya buta yang sebenar bukanlah buta di mata tetapi ialah yang ada di dada" (Al-Hajj:46)

"Maka apakah mereka tidak mengembara di dunia dan memperhatikan betapa kesudahan orang-orang yang sebelum mereka. Manusia-manusia yang sebelum mereka itu lebih hebat keutamaannya dan (lebih banyak) kesan-kesan peninggalan mereka di dunia ini namun apa yang mereka usahakan itu tidak sedikitpun dapat menolong mereka." (Al-Mu'min:82)

"Maka apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di muka bumi sehingga mereka dapat memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang sebelum mereka: Allah telah menimpakan kebinasaan atas mereka dan orang-orang kafir akan menerima (akibat-akibat) seperti itu." (Muhammad:10)

"Katakanlah: "Berjalanlah kamu di bumi merantau, lalu perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang berdosa. Dan janganlah kamu berduka cita terhadap mereka dan janganlah (dadamu) merasa sempit terhadap tipu daya mereka." (Al-Naml:69-70)

"Tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, dengan itu tidakkah mereka memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu dari mereka? Orang-orang itu adalah orang-orang yang lebih dari mereka tentang kekuatan tenaga dan tentang kesan-kesan usaha pembangunan di muka bumi. Maka sekalipun demikian, Allah binasakan mereka dengan sebab dosa-dosa mereka dan tiadalah bagi mereka sesiapapun yang dapat menyelamatkan mereka dari azab Allah." (Ghafir:21)

"Selain dari itu, tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di muka bumi, dengan itu tidakkah mereka memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu dari mereka (yang telah dibinasakan dengan sebab dosa-dosanya)? Orang-orang itu lebih ramai dari mereka dan lebih dari mereka tentang kekuatan tenaga dan tentang kesan-kesan usaha pembangunan di muka bumi. Dalam pada itu, apa yang telah diusahakan oleh orang-orang itu, tidak dapat menolongnya sedikitpun." (Ghafir : 82)

Masya Allah, banyaknya dalam Al-Quran ayat-ayat sebegini kan ? berulang-ulang pula peringatan itu..

Baiklah, apa pun SELAMAT BERCUTI, SELAMAT MELANCONG, SELAMAT MENGEMBARA!!!

(yang stay di Moscow tu, ambillah peluang mengembara di dalam bandar ini, atau bandar-bandar Rusia lain memandangkan winter kali ini kurang sejuknya kan...=)

dan kepada yang masih menghadapi final exam untuk semseter ini, GOOD LUCK yer!!!!*tips : search "berjalan mengembara" at searctruth.com

2 comments:

Anonymous said...

hoho...terima kasih la nk bg ktrg hadiah..
Rasulullah SAW bersabda:
Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap
orang apa yang dia niatkan..
yess... niat (lillahita'ala)!

afiqawe7 said...

Insya Allah..