Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Sunday, January 6

Kerana Syahadah aku Da'ie...

“ duhai sahabat, aku rindukan gerak bibirmu yang basah dengan kalam yang penuh peringatan,

aku rindukan wajahmu yang bersih dan tenang yang mengingatkan aku kepada wajah ahli-ahli syurga,

dan aku mengimpikan agar kita bisa berpimpinan menelusuri jalan dakwah dan tarbiyyah sehinggalah nafas yang terakhir "


EPILOG

“Saf, petang nanti kita ada usrah. Jangan lupa datang ya” pesan saya ketika terserempak Safiya di Café Mahallah.


“erm, tengoklah macam mana…. Saya macam banyak sikit kerja hari ni, apa-apa nanti saya inform kat awak balik.”

Risau juga saya kerana takut-takut Saf tidak datang sekali lagi usrah pada kali ini. Sudah hampir tiga kali dia tidak hadir dan pada setiap kali itu, saya terserempaknya di Café Mahallah duduk-duduk bersembang dengan kawan-kawannya ketika perjalanan saya ke masjid untuk ke usrah.


Saya pujuk-pujuk hati bersangka baik. Mungkin lepas itu dia punya tugasan penting untuk disiapkan kot. Namun sebagai saudara se-usrah, ikatan akidah yang ada ,sedikit sebanyak menjentik hati saya tentang perubahan sahabat ini.

Safiya, bukan orang biasa. Alhamdulillah, latarbelakang agamanya cukup mantap. Pernah diasuh dan terdidik di sebuah sekolah agama yang terkenal dengan melahirkan pelajar-pelajar aktif berdakwah. Apatahlagi dengan penampilannya bertudung litup dan dia jugalah yang mula mengajak saya berusrah. Katanya tarbiyyah ini macam nasi, sehari tak makan tak senang perut. Yes, Betul tu. Saya sudah merasainya sekarang.


Safiya!


Hinggalah suatu hari..


“Iz, saya nak keluarlah dari usrah! ni bukan tempat saya…”

Gemuruh darah saya mendengarnya dan saya berusaha mencari secebis ketenangan agar amarah saya tidak menguasai emosi.


TARBIYYAH DAN FUTUR


Tulisan kali ini adalah berdasarkan catatan pengalaman. Lama juga saya mengambil masa untuk menulis tentang tarbiyyah dan futur ini kerana ingin mencari hikmah yang sesuai bagi menasihati sahabat-sahabat yang sudah tergelincir daripada jalan tabiyyah, futur.

Jika anda pernah berusrah, mungkin anda pernah melalui situasi di atas atau pernah mendengarnya.

Futurkah kita?

AWAS JIKA KITA SUDAH MENGALAMI PETANDA-PETANDA DI BAWAH!


1) Seorang sahabat mengirim mesej mengajak kita ke suatu ceramah agama atau penyampaian tazkirah, namun kita tidak mengendahkannya kerana malas ataupun dirasakan tidak penting. peliknya, kita lebih suka hadiri gathering ataupun perjumpaan yang duduk sembang-sembang,ketawa-ketawa. Lebih-lebih lagi bila berikhtilat lelaki dan perempuan.


2) Kita diajak untuk bersama-sama qiamullail berjemaah di masjid.
Namun kita berasa teramat berat dan memilih untuk bersedap-sedap di atas katil.


3) Kita diajak untuk menyertai usrah dan menghulurkan bantuan dalam aktiviti dakwah, namun kita beralasan dengan banyak komitmen lain seperti study atau ‘bisnes’ yang seakanlebih menguntungkan kita.


4) Seorang sahabat mengajak kita berpuasa esok namun kita beralasan nanti sakit perut dan susah hendak study. Tetapi sebenarnya, hati ini terlalu taksub hendak makan.


5) Jika dahulu kitalah yang mengimarahkan surau dan masjid, tetapi sekarang hendak berdiri dalam satu saf untuk berjemaah sudah terasa liat untuk melakukannya. Apatahlagi suka-suka pula solat dihujung-hujung waktu kerana dapat terus tunggu waktu solat yang seterusnya


6) Jika dahulu dalam sehari kita rajin membaca al-qur’an, paling kurang satu muka. Namun lama-lama kita sudah asyik dengan buku-buku 'sampingan', komik dan main games, itukan lebih menyeronokkan kita daripada menghadap al-qur’an.


7) Apabila orang menasihati kita atau bercakap sikit tentang bab agama, kita sudah berasa mual dan tidak enak. mulanya tidak mahu jadi jumud sangat, biar nampak selamba asalkan perkara yang wajib dalam agama kita masih buat. Sudah yakinkah dengan hanya amalan wajib kita dapat masuk syurga Allah?


8) Kehidupan kita semakin tidak terurus dan menjadi lagha. Terlalu banyak ketawa dan senda gurau yang berlebihan . Jarang sekali kita mengeluarkan kata-kata yang bermanfaat menasihati sahabat-sahabat.


9) apabila kita dirisik cinta si dia, kita mula menjadi lemah kerana melayan si dia. Tidak kiralah mesej mahupun telefon. Hingga nikmat ukhuwah dengan sahabat sendiri terasa pahit tetapi ukwah dengan si dia kita labelkan inilah ukhwah fillah. Cinta islamik ini saudara!


10) Kita sudah mula berasa malas dan tidak serius dalam pelajaran. Tutorial dan assignment sering diambil remeh dan hati terasa berat untuk mengulangkaji pelajaran.
Kemudian, sudah mula berfikir bagaimana dapat ponteng kelas.


KEMBALILAH SAHABAT..


Kita bukanlah malaikat yang sentiasa tetap level imannya. Saya juga pernah goyah dengan ujian-ujian dunia. Namun, jika kita terus memilih untuk terus futur dan tidak mahu berubah, tiada siapa yang dapat membantu diri kita lagi.

" Ingatlah, selangkah kita kepada Allah, seribu langkah Allah kepada kita "

p/s : tidak salah jika kita ingin berdunia-dunia sedikit, namun janganlah kita jauh terus daripada 'berakhirat-akhirat'


(diolah sedikit drpd Nurizz)

1 comment:

azi razak said...

kerana itulah pentingnya sahabat2 yg dpt menasihati kita dunia akhirat... krn iman kita pastinya turun naik... tetapi jgn biarkan ia sentiasa turun shgga futur!

shbt2, jadilah shbt2 dunia dan akhirat.. :)