Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Tuesday, April 28

Satu, Dua, dan Tiga...

"Mana boleh buat peraturan macam ni!" keluh seorang AJK sebuah persatuan kepada pengarah projek program sukan.


Dia bimbang jika beberapa 'rules' yang bakal diperkenalkan akan mengurangkan minat pelajar-pelajar, apatah lagi pelajar non-muslim yang mesti menganggap program itu adalah untuk Muslim sahaja.


Manakan tidak, galakkan menutup aurat, zon sempadan gelanggang perempuan, berehat untuk solat serta menjaga pergaulan lelaki dan perempuan; semuanya adalah antara peraturan-peraturan yang difikirkannya yang mungkin akan mengurangkan bilangan penyertaan.


"Betul itu! Orang ramai tak dapat terimalah kalau kita buat semua ni..." tambah seorang lagi.


"Yang non-muslim lagilah takkan faham" tegasnya.


"Bertenang... Kita tidak akan kuat-kuasakan pun. Pada peringkat awal ini, kita cuma nak galakkan sahaja" jawab pengarah projek itu dengan ringkas.


"Peserta muslim digalakkan untuk menutup aurat, digalakkan untuk solat pada awal waktunya dan digalakkan agar tidak bergaul bebas lelaki dan perempuan."


"Simple sahaja kan? Insya Allah, kalau ada yang dah faham, dia akan sentiasa beringat. Kalau yang terlupa, dia akan tersedar dan kalau yang belum faham tu, nanti kita akan bagi kefahaman untuk mereka" jelasnya lagi.


Ajk itu masih tidak berpuas hati. "But, still..........."


Dalam cerita yang lain,


"Ahmed, boleh ke tak aku tak nak pergi ni…?"


"Kenapa? Kenapa ni? Cuba cerita sket kat aku..."


"Ye la, kau tau kan majlis-majlis macam ini, mana boleh..."


"Hurm... Kenapa kau rasa tak boleh?"


"Ala, kalau setakat makan-makan tu, aku rasa tak apa lagi. Tapi, ini siap ada persembahan dan tarian yang pelik-pelik tu. Jauh betul daripada budaya ketimuran kita, apatah lagi dengan Islam.”


“Jadi, kau nak apa sekarang?”


“Itulah yang aku pening tu. Kalau tak pergi nanti, orang kata kita tak ‘supportive’. Tapi, kalau pergi, akulah pulak yang bertentangan dengan Islam… Ish, aku tak faham juga kenapa ramai sangat orang kita nak pergi. Dah jelas benda tu Syubahah kan?”


“Hurm…”


“Dah la projek manager itu classmate aku. Aduih… Macam mana ini Ahmed??? Tolong la aku!...”


“Kau nilai-lah kehendak dan matlamat kau itu dengan Iman yang ada… Insya Allah, ada jalan keluarnya nanti…”


Begitulah kita pada hari ini.

Tersempit dan terperangkap dalam dua situasi akibat ketidak-fahaman.


Tatkala kita menjadi penganjur, kita terpaksa berusaha untuk me-minimumkan ciri-ciri dan sistem-sistem Islam agar dapat memenuhi kepuasan dan kehendak orang ramai. Jika tidak, kita akan rugi.


Tapi, tatkala kita menjadi jemputan, kita sekali lagi terpaksa beralah dengan merelakan diri kita untuk tunduk dengan sistem Jahiliyyah moden yang segala-galanya telah ‘dinampak baikkan’ agar dapat memenuhi matlamat-matlamat yang tidak jelas.


Kita pula cuba menyedapkan hati dengan pelbagai alasan supaya tidak bersalah dengan Allah swt.


Dan dalam kedua-dua hal itu, sampai bila-bila pun Islam yang diiktiraf sebagai cara hidup ini tidak akan dapat diaplikasikan.


Perkara ini tidak langsung ada masalah dalam Islam,

tetapi sebenarnya yang bermasalah adalah dalam Muslim itu sendiri.

Jadi, marilah kita muhasabah untuk kembali kepada cara hidup Islam yang sebenar.


Masih belum terlambat untuk membuat perubahan.


Wallahualam


لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ
"Untuk kamu cara hidup kamu,

untuk ku cara hidup aku"


(al-kafiruun : 5)


4 comments:

redhuans said...

Help us to spread the message

IMAM Cambodia Relief Mission 2009 would like to ask for your kindness to help us to spread the message of our fundraising. The message needs to be widely spread and it needs to get across the border in order for us gain as much funding as we can. We are calling for all bloggers to join hands to promote our good will of `Enlightening the hopes of Cambodia'. There are a few simple steps that you can do to help us promoting the good cause. Please kindly follow the step.

1. Please make a new entry of CRM09 Official Poster in your own personal blogs. You can copy the photobucket html here and make a new post regarding our Official poster: Please click

http://s687. photobucket. com/albums/ vv239/redhuans/ ?action=view& current=camb2. jpg

Then, copy the HTML code provided in the right side bar of the screen and paste it in your new post.

If the picture is too big for your blog scale, resize the poster to fit your blog perfectly.

2. Help us to put CRM09 Official Banner in the side bar of your blog and link the banner straight to our official site, http:/crm09. blogspot. com. Just open the link of our banner at this address

http://s687. photobucket. com/albums/ vv239/redhuans/ ?action=view& current=cambbann er1.jpg

Then copy the Direct Link provided on the right side bar of the screen and put it up on your blog.

3. Then you can spread the message to your friend bloggers for them to hel us to spread the message as well. Just copy this text and paste it on their comments box.

Thank you so much for your effort in helping us to make the life of others in much of a better state. Our little effort will bring a huge impact on others. May God reward your deed in this life and in the Hereafter. Thank You.

For more info, please visit http:/crm09. blogspot. com

Anonymous said...

jual je aaa tiket tu, takde aaa pening2 kepala nak fikir2.

kalau tak nak jual, burn je. lebih rugi tak pergi daripada rugi dapat dosa.

Anonymous said...

Salam. Saya kurg fhm. Pernah jugak di situasi mcm ni. and mmg pernah dilemma n bingung kerana at the same time nak jaga hati kwn.
And dlm post ni mcm x jelas sgt solution dia..

So kalau niat kt pergi adalah untuk mengikat hati kwn kt dgn kt,untuk tujuan yg lebih besar spt menyedarkan dia sedikit demi sedikit iA.. yg tu dikira boleh ke? walaupun pergi tmpat2 yg agak lagha?

Allahualam.

13 said...

bila muslim sendiri tak faham, macam mana nak harapkan non muslin untuk faham..