Boycott Israel !

"It's better to light a candle, than to curse the darkness"

Saturday, October 20

team player or tukang sorak?

"Setiap yang benar,

betapa ditekan,

tetap menjalar.

Tanpa dibaja,

kan tetap mekar.

Tanpa udara pun,

kan tetap segar."

ungkapan yang sangat indah dan puitis...
KEBENARAN oleh si pujangga A. Samad Said...
begitulah dakwah... tiada siapa yang bisa menahannya... tiada siapa bisa hentikannya... tiada siapa bisa menyekatnya... ia akan tetap terus menderu... menderu mengalir bersama mereka yang sanggup berkorban dan berjuang untuknya...

ingatlah sahabat...
sesungguhnya dakwah ini tidak sesekali memerlukan kita...
bahkan kita sendiri yang amat memerlukan dakwah ini...
DAN JIKA KITA 'JUAL MAHAL' DENGAN ALLAH, NESCAYA ALLAH PASTI MENCARI MANUSIA LAIN YANG MAHUKAN DAKWAH INI... ALLAH TAK MEMERLUKAN KITA PUN UNTUK DAKWAH INI...
walaupun tanpa kita, dakwah ini akan terus mengembangkan dan mengepakkan sayapnya... terbang gah di angkasaraya... menerjah ke seluruh pelusuk alam semesta... demi mengembalikan umat manusia yang kekeringan 'nilai' kepada fitrah semuladinya... dan demi menyelamatkan umat manusia yang sudah lama sengsara dek kerakusan pelbagai ideologi bikinan manusia yang cetek ilmunya...

kini tibalah pula giliran ISLAM dan peranan “UMAT” di saat yang paling genting ini untuk memimpin umat manusia yang berada di jurang kehancuran...
PERSOALANNYA...
apakah kita mahu menjadi team player of the 'UMAT' ataupun sekadar hanya melihat nun dari jauh sambil bersorak-sakan di dalam 'gelanggang stadium' yang suasananya pasti hangat lagi mendebarkan???

"Lari…lari laju sket…cepat kejar bola tu…
Gelecek dia…jangan kasik can langsung!!!
siapakah yang akan menang???
ISLAM ATAU JAHILIYYAH???"

(sambil menjerit)

andaikata ISLAM menang (insyaallah),
apa yang penonton dapat???
dapat habuan??? dapat piala??? dapat insentif???
apa yang penonton dapat???
dapat penat menjerit, dapat penat terpekik, dapat penat terlolong... balik rumah, minum air kosong...

ayuh sahabatku yang disayangi semua...
ayuhlah kita menjadi team player itu...
BE PART OF THE GAME...
walaupun kemenangan itu masih lagi tidak kelihatan, namun kemenangan di syurga itu sudahlah pasti... itulah sebesar-besar kemenangan... itulah kemenangan yang sejati... sesungguhnya janji Allah itu pasti benar, tiada keraguan kepadaNya...

"Mengapa apabila dikatakan kepada kamu 'berangkatlah berperang di jalan Allah,' kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? Apakah kamu menyenangi kehidupan di dunia daripada kehidupan di akhirat? Padahal kenikmatan hidup di dunia ini dibandingkan di akhirat hanyalah sedikit. Jika kamu tidak berangkat, nescaya Allah akan menghukum kamu dengan azab yang pedih dan menggantikan kamu dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan merugikanNya sedikitpun. Dan Allah maha kuasa atas segala sesuatu."
(At-Taubah: 38-39)

by haidir yusof

10 comments:

haidir yusof said...

akh...
kami di hira' cork ireland, mengucapkan selamat bermain kepada pemain2 moscow,rusia!!! hmmm...dah brape kosong yek???

Mohd Hazreen Rashid said...

mungkin penyokong2 bermain dengan cara menyokong...
bukan semua orang boleh jadi pemain...
kalau salah main nanti coach marah pula...

;-)

Anonymous said...

alah takkan penyokong takleh buat bende2 teknikal kot mcm potong bawang ke utk peserta program makan, printkan handout ker dsb...alah bende yg simple2 jek...at least main...contribute sumthing...ada niat nak bekerja utk islam... :-)

along said...

btol3x...
setuju ngan anonymous...
tak semua org dikurniakan kelebihan utk berckp...
setiap org ada kelebihan masing2...
gunakan kelebihan yg ader utk bermain...
kalo semua nak ckp masa program, saper plak nak kasik makan utk peserta program, install micropon,kemas dewan...
work in a team!!!

:-)

bekas penyokong said...

awe!
saya dulu jadi penyokong je....
tp sekarang dah sedar yg sudah masanya saya menjadi salah seorang pemain...

walaupun seorang pemain yg picisan, yg kakinya masih bangku...
saya akan tetap menggilap...

ayuh kawan2 !
marilah bermain....
tak cukup sekadar menyokong sahaja!

pemain veteren said...

hazreen,

tak semestinya nak kena jadi yg skillful player, yg mantap, yg geleceknya hebat, yg tendangnya kuat...

awal2 tu, cukup sekadar pemain simpanan yg bila2 masa shj ready utk contribute..
tp, dlm dirinya mestilah ada niat utk contribute pada jalan Islami kan?

then, lama2 boleh la jadi player yg hebat, kalau sentiasa sedia untuk gilap potensi2 diri yg ada...

kalau coach marah sbb salah pulak, takpelah... at least, kita dapat belajar drpd kesilapan tu...

afiqawe7 said...

hehe.. thanks haidir dan lain2...

erm, skrg ni tgh fight lagi... iAllah
dpt menang...

dah nampak lubok2 yg dpt ditembusi...

=)

pembaca_setia said...

hehe
seronok gak dakwah sambil maen bola..(^_^)v

ins allah, lets be part of the game! em..ape yg sy nmpak..tak rmai yg fham lg pasal DAKWAH nie sebenarnya..erm..ade yg nak jd pnyokong, ade yg kate memang kna jd player..hehe malah, ade yg nak try jd pemain simpanan..

em..bagus2.sume ade semangat ke arah ISLAM tue..bagus dah, alhamdulillah..=)

moga hati-hati ini dibuka utk menerima hidayah-Nya..ameen

jawapannya ade dlm surah al-asr..=)

fairuzanuar said...

aku pn dulu player gaks... tapi "player" la!! hehehe... tapi blom pernah plak jadi "player yang berdakwah"... dulu "player yang tak bertauliah"...

zahratul hilal said...

let's play everybody! (: